Informace o Hracholuskách

Měsíční archív: Červenec 2012

Hracholusky

Obec Hracholusky je významná především díky Hracholuské přehradě, která je unikátem celého Plzeňského kraje. Stavba této přehrady byla původně naplánována již roku 1949, avšak první zásadní kroky, které vedly ke stavbě  samotné však čítají až letopočet 1953.

Po mnoha výzkumech a papírováních se nakonec stavba započala až v září roku 1959 a poslední práce byly provedeny v červnu roku 1964. Samotné sypání a hutnění hráze trvalo 2 roky. Celkem muselo být vykáceno 25 000 stromů a 35 000 metrů čtverečních křovinatých porostů.

Plocha přehrady je při maximální výšce hladiny zhruba 500 hektarů a objem přehrady je dle výšky hladiny v rozmezí 6,5 a 57 milionů metrů krychlových. Délka přehrady je zhruba 23 kilometrů. Šířka nádrže se od samotné hráze pohybuje kolem 200-300 metrů, výše proti proudu pak kolem 80-120 metrů. V hrázi je umístěna vodní elektrárna (Kaplanova turbína) o výkonu 2,9MW.

Jakmile má však být výtok z přehrady vyšší jak 13m3 za sekundu , je nutné z technických důvodů tuto elektrárnu odstavit a voda se valí ven již jen spodními výpusti, popřípadě boční klapkou na přelivu. Kvalita vody v přehradě je závislá hlavně na kvalitě vody v přítocích. Horní tok přehrady bývá často znečištěn sinicemi a řasami. Čím více se blížíme k hrázi tím lepší voda lze očekávat. V měsíci červnu je možné dosáhnout viditelnosti pod vodou až kolem 4 metrů.

V místě, kde voda dosahuje těch nejlepších hodnot, se nachází například kemp Keramika. K přehradě patří také neodmyslitelně loď Plzeň, která od května do září brázdí klidné vody Hracholuské přehrady.

Vložil Přehrada Hracholusky | Štítek , , , , | Zanechat komentář

Okolí přehrady Hracholusky je velice zajímavé a zejména na zámečky a hrady velice bohaté. Jedním z nich je například Hrad Buben. Pěší cesta proti proudu řeky Mže nás dovede k hradu Buben, kam můžeme přijít také od nádraží v Plešnicích. Hrad, obydlený od 14. do 16. století, byl opatřen třemi branami.

Je dochováno torzo pouze jediné brány, kterou vstupujeme přímo na hlavní nádvoří hradu, kam jsme prošli od řeky bývalým parkánem. Před námi, v zadní nejlépe chráněné části ostrožny, stojí zbytky zdiva celého hradního paláce.

Povšimneme si ve zdivu otvorů, v nichž byly vsazeny trámy stropu a nad nimi v prvním patře se zřejmě rozkládal rytířský sál s vloženými roubenými stěnami. Patro paláce bylo také pavlačí spojeno s bránou, což opět potvrzují otvory po krákorcích v nejvyšší zdi hradu. Další památkou je například Zámek Luhov, který byl v nedávné době opravený  a zpřístupněný pro veřejnost.

Do zámku Luhov se dostaneme od přehrady buď přes zmíněný most u Čerňovic nebo musíme zpět přes město Touškov. Zámek se nachází na okraji obce a byl do dnešní podoby upraven ve 2. polovině 18. století. V jeho areálu také najdeme opevnění bývalé středověké tvrze. Zcela jiný osud než Luhov potka zámek v Líšťanech, který je v dnešní době zříceninou.

Vložil Přehrada Hracholusky | Štítek , , , | Zanechat komentář

U přehrady Hracholusky máte samozřejmě veliké množství možností, kde se ubytovat. Jedná se totiž o opravdu oblíbenou turistickou a hlavně rekreační destinaci na západě České republiky. Uprostřed krásné přírody, jen 150 metrů od vodní nádrže Hracholusky, leží chatový kemp Radost – Oáza.

K dobré pohodě a klidu přispívají vzrostlé stromy a travnatá plocha. Kemp je ideálním výchozím bodem pro výlety do okolí. Pokud raději zůstanete na místě, bude Vám pobyt zpříjemňovat nejen krásná příroda, ale i bohatá nabídka sportovních aktivit, stejně jako dostatečný prostor pro hry Vašich dětí.

Kemp Radost – Oáza se nachází ve vyhledávané rekreační oblasti vodní nádrže Hracholusky.

Ideální cíl dovolené pro milovníky vody, neboť je vzdálen pouhých 150 metrů od pláže. Kemp Radost – Oáza se nachází 25 km západně od Plzně, 15 km východně od Stříbra. Leží na pravém břehu Hracholuské přehrady. Hracholuská přehrada je 20 km dlouhá s rozlohou 470 ha. Zařízení chatek v kempu je jednoduché a účelné. V chatce je obývací pokoj se dvěma lůžky, dětský pokoj také se dvěma lůžky (palandami), kuchyňský kout a terasa s posezením. WC a sprcha jsou mimo chatku. K dispozici jsou i chatky s kompletním sociálním zařízením.

Vložil Hracholusky ubytování | Štítek , , , | Zanechat komentář

Kemp Hracholusky

V okolí přehradní nádrže Hracholusky se nachází opravdu veliké množství kempů, neboť se jedná o oblíbenou turistickou a rekreační destinaci. Jedním z takových kempů je například i kemp Azuro. Přehradní nádrž Hracholusky patří pro své romantické hluboké údolí, které nabízí překrásné pohledy na vodní plochu lemovanou lesním porostem, mezi nejvyhledávanější rekreační místa v Plzeňském kraji.

Je vzdálena 25 kilometrů západně od Plzně, je dlouhá celkově 22 kilometrů, široká až 300 metrů a hluboká až 24 metrů.

Rekreační oblast Na Radosti se nachází na břehu Hracholuské přehrady 5km před hrází přehrady a je vlastním centrem rekreace s tobogánem, přístavištěm parníku, půjčovnou lodí, šlapadel a s řadou restaurací i s večerním programem. Kemp Azuro najdete na samém okraji rekreační oblasti “Na Radosti” ve svahu s výhledem na vodní plochu zakončeném terasami pro stany a karavany a travnatou pláží. Rozprostírá se na rozlehlé ploše 1ha, a je tak pro svoji vzdušnost a polohu mimo bezprostřední blízkost centra večerní zábavy předurčen pro rodiny s dětmi.

Najdete zde dostatek soukromí i při večerním posezení u ohně. Samozřejmostí je možnost mít auto zaparkované přímo u chaty, stanu či karavanu.

Vložil Hracholusky ubytování | Štítek , , , | Zanechat komentář

Autokempů se u přehradní nádrže v Hracholuscích nachází samozřejmě poměrně veliké množství. Jedním z nich je například Autokemp Pohoda u Pavla. Autokemp se nachází v krásném a klidném prostřední přehrady. Prostředí kolem přehrady je doslova rájem pro rybáře a houbaře.

Ke sportovnímu vyžití v areálu slouží hřiště na volejbal, nohejbal, nářadí na posilování, možnost zapůjčení kol. Dále je zde malá knihovna a možnost zapůjčení karetních a šachových her. Pro ty nejmenší je zde dětské hřiště, kolotoč, houpačky, pískoviště. Ke stravování je možné využít restauraci s příjemnou krytou terasou.

Zde si můžete objednat minutkovou kuchyň, zmrzlinové poháry, výbornou kávu nebo dobře chlazené pivo či jiné nápoje. K ubytování v autokempu můžete využít buď bungalovu nebo chatky. Dále naleznete u přehrady například autokemp Azuro Hracholusky. Kemp Azuro najdete na samém okraji rekreační oblasti ve svahu s výhledem na vodní plochu zakončeném terasami pro stany a karavany a travnatou pláží. Ubytovat se zde lze ve čtyřlůžkových kompletně vybavených chatách s koupelnou, WC a kuchyňkou. V kempu je hřiště na volejbal, prodejna potravin, občerstvení a půjčovna lodí, v jeho bezprostřední blízkosti pláž a přístaviště parníku.

Vložil Hracholusky ubytování | Štítek , , , | Zanechat komentář

Pronájem chaty u přehrady Hracholusky může být jistě vítanou a hlavně krásnou dovolenou strávenou v krásné přírodě a na čerstvém vzduchu. Nabídku na pronájem chaty u přehrady naleznete například na internetové adrese chata-hracholusky.cz.

Jedná se o rekreační chatu pro 4 až 6 osob, která se nachází zhruba 20 metrů od Hracholuské přehrady. V chatě naleznete dobře vybavenou kuchyni s plynovým sporákem i klasickými kamny, dřez s teplou i studenou pitnou vodou z vlastního vrtu a velkou lednici s mrazákem.

K dalšímu vybavení chaty patří i stylová krbová kamna a samozřejmostí je i splachovací záchod. Při pronajmutí chaty máte také možnost zapůjčení loďky a garáže po dohodě s majitelem. V těsné blízkosti chaty je i vlastní ohniště, na kterém si můžete například ugrilovat své vlastnoručně chycené úlovky z přehrady. Po zpevněné cestě se můžete dostat až k úplné blízkosti chaty automobilem. Jestliže se budete chtít v okolí chaty občerstvit, můžete využít hospody, která se nachází asi 400 metrů od chaty.

Potraviny naleznete v Pňovanech nebo Černovicích. U přehradní hráze jsou tenisové kurty a minigolf. V letních měsících je na jezeře provozována lodní doprava s parníkem pro 150 osob.

Vložil Hracholusky rybaření | Štítek , , , | Zanechat komentář

Přehrada Hracholusky je technickým unikátem Plzeňského kraje, přičemž se jedná o sypanou hráz. Stavba Hracholuské přehrady byla prvně plánována již v roce 1949. První zásadní kroky vedoucí ke stavbě samotné však čítají letopočet  1953. Po mnoha výzkumech a papírováních se nakonec stavba započala v září roku 1959 a poslední práce byly provedeny v červnu roku 1964.

Samotné sypání a hutnění hráze trvalo 2 roky. Celkem muselo být vykáceno 25.000 stromů a 35.000m2 křovinatých porostů.

Plocha přehrady je při max. výšce hladiny cca 500 hektarů, objem přehrady je dle výšky hladiny v rozmezí 6,5mil m3 a 57mil m3 vody, celková délka přehrady je cca 23km. Šířka nádrže se od samotné hráze pohybuje kolem 200-300m, výše proti proudu pak kolem 80-120m. V hrázi je umístěna vodní elektrárna (Kaplanova turbína) o výkonu 2,9MW. Jakmile má však být výtok z přehrady vyšší jak 13m3 za sekundu , je nutné z technických důvodů tuto elektrárnu odstavit a voda se „valí“ ven již jen spodními výpusti, popřípadě boční klapkou na přelivu.

Kvalita vody v přehradě je závislá hlavně na kvalitě vody v přítocích. Horní tok přehrady bývá často znečištěn sinicemi a řasami. Čím více se blížíme k hrázi tím lepší voda lze očekávat. V měsíci červnu je možné dosáhnout viditelnosti pod vodou až kolem 4 metrů.

Vložil Hracholusky rybaření | Štítek , , , | Zanechat komentář

Na přehradě Hracholusky se nachází veliké množství kempů. Jedním z nich je například i Kemp Keramika. Kemp keramika o celkové rozloze 20 tisíc metrů čtverečních leží v hezkém prostředí na břehu Hracholuské přehrady, zhruba 15 kilometrů od Plzně.

Tento kemp Vám nabízí ubytování celkově ve dvaceti chatkách i ve vlastních stanech s oploceným areálem, kde je možnost parkovat autem a je zde také zázemí pro obytné přívěsy a karavany, samozřejmě včetně elektrických přípojek.

Areál je vhodným místem pro všechny milovníky vodních sportů, rybáře, houbaře, rekreanty a tak podobně. Součástí pláže je také přístaviště parníku se slevou pro všechny ubytované hosty, jehož jízdní řád naleznete na stránkách kempu nebo celého areálu. Kemp nabízí také místo pro různé akce, jako jsou například podniková školení, svatby, letní tábory, soustředění, večírky, klubové srazy a tak podobně. I mimo hlavní sezonu je zde téměř každý víkend akce s konkrétním zaměřením, jako například Vítání předsezony oslavou Májky, pořádání dětského dne, turistické pochody a tak podobně.

Součástí areálu je také restaurace U žíznivé čáry a kiosek U letního medvěda, které jsou vždy připraveny vyjít Vám maximálně vstříc.

Vložil Hracholusky atrakce | Štítek , , , | Zanechat komentář

Restaurace Kotva je jednou z nejznámějších restaurací, které se nacházejí v areálu přehradního jezera Hracholusky v malebném údolí řeky Mže. Jedná se o sezónní restauraci, která je otevřena vždy pouze v sezonně, tedy od velikonoc do konce září. Kapacita restaurace Kotva je celkově 250 míst k sezení.

Místa jsou rozdělena v poměru 50 míst v restauraci, 50 v salonku, 50v jídelně a sto na terase s pěkným výhledem na přehradu. V restauraci je také možnost pořádat různé akce, jako například oslavy, večírky, semináře všeho druhu, také grilování selat, kuřat a tak podobně. Můžete si zde také uspořádat různé oslavy a firemní akce s občerstvením a spojené také s projížďkou na lodi Plzeň.

V bezprostřední blízkosti restaurace se nachází areál Transkempu, kde je možné se ubytovat a sportovně vyžít například na tenisových kurtech nebo na krásném minigolfovém hřišti, které je dokonce třetí největší v České republice. Samozřejmostí kempu jsou také další atrakce, jako například motokárová dráha, půjčovna šlapadel, vodní lyže a tak podobně. Více informací o restauraci a také samozřejmě ceník naleznete na internetových stránkách.

Vložil Hracholusky atrakce | Štítek , , , | Zanechat komentář

Jestliže rádi rybaříte a chcete si udělat pěknou rybářskou dovolenou, určitě byste měli navštívit přehradu Hracholusky nedaleko Plzně. Pokud jde o ubytování, najdete zde spoustu rekreačních chatek, které jejich majitelé pronajímají a které se nacházejí opravdu blízko přehrady.

Nabídku rekreačních rybářských chatek naleznete například na internetové adrese rybarskadovolena.cz. Najdete zde například chatu Hracholusky. Jedná se o dobře vybavenou zděnou chatu, která je vzdálená zhruba dvacet metrů od přehrady samotné.

Chata se nachází na místě, které je rybáři hojně navštěvované, u takzvaného Nového mostu. Automobily přijedete samozřejmě přímo k chatě na zpevněnou parkovací plochu. V chatě najdete vše, co byste mohli potřebovat. Samozřejmostí je dobře vybavená kuchyňka se dřezem a nádobím, plynový sporák a kamna. K dispozici je také chladnička s mrazákem, ve sprše teče teplá voda. Pohodovou atmosféru navodí norská krbová kamna.

Podkroví je obložené palubky s balkonem s výhledem na přehradu. Rybářům je zde k dispozici rovněž pěkná laminátová loďka. Hned u chaty je ohniště, kde si můžete připravit vaše úlovky a k dispozici je i gril. K nejzajímavějším výletům do okolí zajisté patří návštěva Konstantinových Lázní a tak podobně.

Vložil Hracholusky rybaření | Štítek , , , | Zanechat komentář