Informace o Hracholuskách

Měsíční archív: Říjen 2014

Zámecký statek Újezd nade Mží je kulturní památkou, která v současné době prochází mnohými opravami a rekonstrukcemi. V areálu tohoto statku naleznete ještě navíc například prodej vajíček v bio kvalitě, občerstvení Pizza doma, díly k zemědělské činnosti a obchodní společnost Žinafa.

Pokud bychom se měli podívat do historie tohoto zámeckého statku, tak bychom museli zhruba do roku 1115, kdy je o něm první písemná zmínka. Poté už se o tomto statku v historických análech moc nepsalo. Jediné co víme, že byl statek součástí vesnice, přičemž k osamostatnění došlo někdy během osmnáctého století.

V současné době patří zámecký statek Újezd nade Mží rodině Slepičků, kteří tento areál postupně odkupovali, konkrétně od roku 1993. Hlavním cílem rodiny Slepičků je postupně obnovit zámecký areál, oživení celého sídla a samozřejmě zámecký statek zpřístupnit veřejnosti.

Od roku 2002 na celkové ploše tři sta třicet hektarů je hlavní činností rodiny Slepičkových provozování ekologického zemědělství. Jedná se hlavně o pěstování obilnin a dalších plodin, chov skotu, křížení plemen, chov prasat a tak podobně.

Vložil Hracholusky atrakce | Štítek , , , | Zanechat komentář

Zámek Luhov

Zámek Luhov se nachází v okresu Plzeň – sever nedaleko Hracholuské přehrady. Veřejnosti byl tento zámek poprvé zpřístupněný po desetileté rekonstrukci v roce 2006. Pro veřejnost je otevřena kaple v prvním patře a celé přízemí.

V přízemí můžete najít výstavu krásných historických kol od takzvané draisiny, přes cestovní pánská a dámská kola, vysoká kola až po historická kola závodní, která byla vyrobena ve Favoritu Rokycany. Pokud bychom se měli podívat do historie tohoto zámku, tak první zmínka je o něm z roku 1175, kdy byl tamější knížecí dvorec věnovaný cisterciáckému klášteru.

Do světských rukou se zámek Luhov dostal poprvé v roce 1476, který zde postavil první krásnou renesanční tvrz. Další důležitou roli v historii tohoto zámku zaujímá určitě rod Stainbachů, kteří se postarali o přestavění tvrze na barokní zámek.

Zámecký park byl tak upraven do stylu francouzských zahrad a okolí zámku bylo vyzdobeno pískovcovými sochami. Poté samozřejmě zámek procházel od majitele k majiteli, až se po válce dostal do státních rukou.

Bydleli zde různí zaměstnanci a tak podobně. V roce 1996 dostal zámek nového majitele, který konečně začal s opravami, až se roku 2006 opět otevřel veřejnosti.

Vložil Hracholusky atrakce | Štítek , , , | Zanechat komentář